Ligging Nederhoven

Nederhoven ligt op de westelijke oever van de Maas bij Roermond. Op een omgracht terrein liggen het Huis (jaartal 1614) en Koetshuis in de oude gemeente Beegden en de boerderij/ nutsgebouwen van ± 1750 in de oude gemeente Heel. De gebouwen binnen de gracht beslaan een oppervlakte van ± 50 x 30 meter. Het Huis dateert van 1614, volgens de muurankers en de boerderij, stallen en schuur van +/- 1750. Aan de boerderij grenzen weien en naast het Huis ligt een akker van 1,8 ha.

Vanaf de Nieuwstraat/Dorpstraat leidt een 80 m. lange lindenlaan naar het Huis en de boerderij. Het landgoed is opengesteld en de (eiken)lanen opgenomen in de knooppuntenroute. Het Fietserpad (de tweewieler-variant van het Pieterpad) komt er langs.

Flora en fauna

In de Kern Nederhoven zijn lanen en ± 1½ ha bos beplant met ongeveer 200 jaar oude lindebomen, eiken en beuken. En een nieuwe aanplant met essen en struiken, roos, sleedoorn, inlandse kers, hazelaar.

De Kern is omsloten door eikenbomen en een houtsingel. Bij de gracht en de Sleybeek, die door het landgoed loopt, wonen eenden en soms flitst er een ijsvogeltje voorbij. In het bosje woont een buizerd, de groene en bonte specht, een steenuiltje.Veel vogels nestelen in de tuin bij het Huis, die een paar jaar geleden is gerenoveerd.  De  perenboom van respectabele leeftijd draagt nog steeds "naamloze" stoofpeertjes. Een es en een ginkgo torenen boven het huis uit!

Het NSW-landgoed van 9 ha is opengesteld voor wandelaars en fietsers.

Omgeving

Het monument Nederhoven ligt in een landelijke omgeving tussen Horn en Thorn en biedt mogelijkheden tot sportieve activiteiten. En ook rust, in de nabijheid van de Maasplassen, bossen en hei. Roermond ( 9 km) en Maastricht (45 km) zijn interessante steden om te bezoeken. Een mix van cultuur en winkelplezier.

Nederhoven op film

Nederhoven als
Bed & Breakfast

Onderschrift

Nederhoven in vogelvlucht

Onderschrift

Nederhoven gefilmd in 2020

Onderschrift